Kundservice
  • Öppettider:
  • Vardagar: 9:00 - 17:00
  • (lunchstängt 11:30-12:00)
  • Helger: Stängt

Din varukorg innehåller:

0 upplevelser
Totalt 0 kr
Öl och Ostprovning
595 kr

Öl och Ostprovning

Upplevelsen
Pelle Testar Öl- & Ostprovning!
Välkommen på en annorlunda gastronomisk upplevelse med öl och ost bland ljuvlig sälta och barsk beska!
  • KAMPANJ: 495 KR (ORD. 595 KR, GÄLLER TILL 7 MAJ)
  • Provning av olika sorters öl
  • Smaka på passande ostar
  • Upplev nya smaksensationer

Upplev Öl- och Ostprovning i Stockholm

Ost förknippas traditionellt med vin, men få känner till att ost och öl är väldigt förtjusta i varandra. Ostens sälta och ölens beska harmonierar på ett makalöst sätt och bjuder på oväntade smakupplevelser. Genom att kombinera en ölprovning med en ostprovning kommer ni att guidas i hur dessa smaker bäst passas ihop och förhöjer varandra.

Ölprovning med ost äger rum i en privat vinkällare i hjärtat av Stockholm. I 1400-tals valv i Gamla Stan dukas ost och öl fram och ni får smaka er fram under vägledning av en välutbildad konnässör. NI får också lära er mer om tillverkningsprocesserna av den ost och öl ni provar och lära er känna igen dess karaktäristiska egenskaper. Framför allt kommer ni att vinna nya kunskaper kring udda och läckra kombinationer av dessa omtyckta smaker.

En ölprovning kombinerat med en ostprovning är en inspirerande upplevelse för alla som är intresserade av mat och dryck!

 

Efter dryga 90 minuter i ett källarvalv från 1700 talet gick jag hem med nya kunskaper om öl, hur det tillverkas och dess historia. Jag kunde också konstatera att det här med smak är väldigt individuellt och att det finns inget som är rätt eller fel. Det finns dock några grundregler då det gäller kombinationen av grundsmakerna Salt, Sötma och Bäska.

I en källare i Gamla Stan i Stockholm infann jag mig tillsammans med några andra ölintresserade personer för att lära mig mer om öl och olika smak kombinationer. Pär – sommelier och tillika kvällens värd inledde med att berätta om ölets historia och det var intressant att höra att den första tillverkningen av öl skedde redan 6 000 år före Kristus. Förmodligen skedde det av misstag då sädeskorn under transport blivit blöta och börjat jäsa. Annars var det de stränga tyska renhetslagarna från 1560 för öltillverkning som gett os dagens typer av öl. Pär berättade bland annat att öl är en produkt av mältat korn, humle och vatten samt i modern tillverkning tillsätts också jäst. Man skiljer på underjäst respektive överjäst öl, vilket anger var i jäskaret jästen har reagerat med brygden.

Provningen gjorde vi med fem olika öltyper, Veteöl eller Weissbier, Mörk lager, Ale, Ett fruktöl samt Porter. På bordet framför oss hade vi också fem olika ostsorter, Brie, Västerbotten, Manchego, Chevré och en Ädelost samt även en skål med björnbärssylt. Själva provningen gick så till att vi först fick smaka på de olika ölsorterna och avgöra dess karaktärer med hänsyn till Bäska, Sötma och Fyllighet. Jag tycker att vi överlag lyckades pricka in karaktärerna ganska bra och Pär hade förstås de rätta svaren.                                                                                      Nästa steg i provningen gick ut på att provsmaka ostarna i kombination med de olika ölsorterna. Jag gjorde ett poängsystem för min egen bedömning av hur de olika kombinationerna uppfattades i min mun och det blev en del både positiva och negativa upplevelser.

Efter de individuella provningarna diskuterade vi våra smakupplevelser och det var intressant att höra alla olika aspekter på hur vi uppfattar smaker. Sammanfattningen blev nog att de två mer traditionella ölsorterna Mörk Lager och Ale fick de flesta rösterna för hur vi tyckte att ett gott öl ska smaka och hur de passade till våra ostar.  En intressant kväll som gett mig nya dimensioner till öl och hur olika smaker kan kombineras.

 // Pelle 
April 2013


Plats

Gamla Stan, Stockholm

Tillgänglighet

Året om (semestertider Juli)

Varaktighet

ca. 1 timme

Antal

1 person, i grupp med andra

Åldersgräns

18 år