Kundservice
  • Öppettider:
  • Vardagar: 9:00 - 17:00
  • (lunchstängt 11:30-12:00)
  • Helger: Stängt

Din varukorg innehåller:

0 upplevelser
Totalt 0 kr
220 kr

Spökvandring i Gamla Stan, Stockholm

Upplevelsen
Pelle Testar Spökvandring

Följ med på Spökvandring i Gamla Stan i Stockholm! Vad vet du om Stockholms mörka historia egentligen? I denna spökvandring tar vi reda på om det fortfarande spökar i Gamla Stans hus och gränder…

  • Spökvandring i Gamla Stan, Stockholm, på ca 1,5 timme
  • Stockholms äldsta (och troligtvis bästa) Spökvandring
  • Lär dig om Gamla Stans mörka historia
  • Stockholms mest kunniga och erfarna guider
  • Kolla även in: Spökvandring och middag i Gamla Stan


Upplev Spökvandring i Gamla Stan, Stockholm

Följ med på en spännande och historisk spökguidning i Gamla Stan och ta del av Stockholms mörka historia och dess legender! Spökvandringen leds av en erfaren guide som kan det mesta och det bästa om det som sägs ha hänt i stadsdelen genom århundradena.

Spökvandringen innehåller cirka 90 minuters underhållning där du kommer få höra om legender, mord, sjukdomar och spöken! Den utgår från Järntorget i Gamla Stan och guiden tar er sedan med på en vandring över gator, gränder och torg. Längs vägen kommer ni att stanna vid intressanta platser som har en mörk historia att berätta. Ni kommer även få lukta, känna och smaka på historien…


Vandringen bjuder på skrämsel, humor, kunskap och är ett roligt sätt att lära sig mer om stadens historia. Utöver kända händelser som Stockholms Blodbad och när Gamla Stan drabbades av pesten så bjuder guiden även på spännande anekdoter om hur saker och ting kunde gå till förr i tiden.


Denna historiska spökvandring i Gamla Stan är Stockholms äldsta och enligt många även den bästa! Upplev historia och mystik, köp upplevelsen Spökvandring i Gamla Stan, Stockholm, till dig själv redan idag eller för att ge bort som uppskattad present!


Pelle testar Spökvandring i Gamla Stan, Stockholm! Visste du att år 1710 då pesten återigen drabbade Stockholm dog 26 000 av stadens totalt 68 000 innevånare? Eller att det som år 1520 började med en fest i tre dagar slutade i Stockholms blodbad? Ett besök i Helvetet och berättelser om många andra mindre trevliga händelser som drabbat Stockholm får du vara med om då du går på Spökvandring i Gamla Stan i Stockholm.


Spökvandring i Gamla Stan i Stockholm var en upplevelse som jag testade en fredagskväll i juni. Det är klart att så många spöken såg jag inte men det blev ändå en hel del berättelser om de hemska saker som drabbat vår huvudstad.  Vandringen leddes av Robert, en mycket kunnig och inspirerande guide, som även bjöd på en hel del överraskningar. Vad det var för överraskningar vill jag inte berätta, för då skulle jag förstöra effekten för er som tänker gå på den här vandringen. 

Ett besök i Helvetet som Prästgatan också kallades, var ett av stoppen på vandringen. Bordellen på Baggensgatan 23 var ytterligare en adress som vi besökte, dock är verksamheten numera nedlagd. Inrättningen som var i gång under 1800 talet var att döma av den mycket slitna yttertrappan, väl frekventerad av stadens manliga innevånare och besökare.  Andra stopp som gjordes var bland annat på Stortorget där den danske kungen Kristian tyrann, som år 1520 då han styrde över Sverige, avrättade 83 av stadens viktigaste män. De hade dömts för förräderi och kätteri, men den verkliga orsaken var förstås att kung Kristian ville statuera exempel och visa vem som hade makten över Sverige.


Pesten drabbade Stockholm och Gamla Stan i ett antal omgångar. År 1347 till exempel dog 1 000 av stadens 4 000 invånare och år 1710 gick 26 000 av totalt 64 000 åt på grund av Pesten. Att sjukdomen berodde på dålig hygien var man på den tiden inte medveten om. Man försökte istället att driva bort den med hjälp av olika dekokter som kunde bestå av salpeter, sulfat och rök från enris.


Vandringen är en berättelse om Stockholms historia och alla de hemskheter som drabbat staden. Även historien om den lille gråa mannen som förutspådde ödet för far och son Tessin, arkitekterna bakom vårt nuvarande slott. Den grå mannen visste redan på 1700 talet att slottet efter 250 år skulle överges, vilket ju också skedde.  Spökvandringen är ett mycket trevligt sätt lära sig mer om Stockholms och Gamla Stans historia och som tack vare en inspirerande guide innehåller både skrämsel, humor och kunskap.   

//Pelle


Plats

Gamla Stan, Stockholm

Tillgänglighet

Året runt (flera gånger i veckan)

Antal

1 person, i grupp med andra

Varaktighet

Cirka 1,5 timme

Utrustning/klädsel

Kläder efter väder, bekväma skor rekommenderas

Åldersgräns

Rekommenderas från 7 år ( i vuxet sällskap)