Kundservice
  • Öppettider:
  • Vardagar: 9:00 - 17:00
  • (lunchstängt 11:30-12:00)
  • Helger: Stängt

Din varukorg innehåller:

0 upplevelser
Totalt 0 kr
Kör Formelbil på bana
6 995 kr

Kör Formelbil på bana

Upplevelsen
Pelle testar Formelbil

Kör Formelbil på bana! Drömmen om att köra Formelbil finns hos alla bilförare. Att få ratta ett riktigt fartvidunder - känna kraften, farten och trycket i kurvorna. Nerverna på helspänn, doften av bränt gummi. Nu kan drömmen bli sann!

  • Teorilektion och Grand Prix-lunch
  • Kör Formelbil - Fyra körningspass med Formula Renault
  • Kursintyg på steg 1
  • En fartfylld upplevelse som ger en riktig adrenalinkick

Dagen börjar med en obligatorisk teorilektion på mellan 2-3 timmar inriktad mot just Formelbil. Vi lär oss allt om accelerations- och bromsteknik, spårval och kurvteknik. Därefter går vi igenom säkerheten - hur vi tolkar flaggor, beteende på banan och i depån och hur vi på kör om på säkrast möjliga sätt. Vi går igenom den 5-växlade sekventiella växellådan, hur en formelbil är uppbyggd och mycket annat. Utbildningen hålls av en auktoriserad instruktör med tävlingserfarenhet.

Taggade till tusen byter vi sedan om till en trelagers racingoverall. Vi äter en gemensam Grand Prix-lunch och lär känna våra teamkollegor. Efter lunchen samlas vi depån för indelning i team och en genomgång av våra Formel Renault bilar. Sen är det dags för Formelbil-racing! Du kör i ett team om 2-3 personer per bil med växelvis körning och assistans till teamkamraterna. Du får möjlighet att köra sammanlagt fyra pass. Det här blir en upplevelse du aldrig vill ska ta slut!

Köp upplevelsen att köra Formelbil på bana till dig själv eller ge bort upplevelsen i present!

Är du motorintresserad och gillar att köra bil? Då är KÖRA FORMELBIL absolut en upplevelse som du måste göra. Det är en hisnande känsla att sitta i Formel Renault bilen och uppleva det som man annars bara får se på TV eller testa med spelkonsolen hemma i soffan.  Det professionella upplägget med erfarna instruktörer gör att du utan tidigare erfarenhet av bilracing får en fantastisk dag som ger mersmak. Det här är steg 1 i en utbildning för att kunna ta tävlingslicens för banracing men är också en upplevelse som passar lika bra som ett enskilt event eller företags kick off. En varning dock – det här kan lätt bli vanebildande!

Dagen inleddes med samling i teorisalen vid motorstadion där vi hälsades välkomna av våra instruktörer.  Efter en kopp kaffe och en frukostmacka blev vi först briefade om kursens upplägg som är en blandning av teori och praktik. Vi var 16 personer i gruppen och det var väl någon enstaka person som hade erfarenhet av motorsport som kart eller motsvarande. Alltså ett gäng amatörer men med ett stort intresse för motorsport. Instruktörerna var samtliga mycket erfarna tävlingsförare och skolan har en mångårig erfarenhet av att utbilda tävlingsförare. Många av landets främsta förare har en gång startat sin karriär på skolan och på samma sätt som vi suttit här för steg 1 kursen.

Teoripassen omfattade genomgång av grundkunskaper för banracing. Vi gick igenom några grundregler som att bromsa i tid och gasa tidigt samt att det gäller att utnyttja banans hela bredd för att hitta idealspåret genom kurvorna. Eftersom bilarna vi skulle köra hade motorn placerad bak och följaktligen var överstyrda så gällde också att styra med gaspedalen och att vid acceleration vara noga med att följa med med ratten. För att undvika att snurra gäller det också att tänka på att alltid ha raka hjul vid fullgas och när du bromsar. Mycket att hålla reda på!  Som vår instruktör sa så gäller det att hitta balansen i bilen och bli ett med bilen. Teorigenomgången omfattade också vad de olika flaggorna betyder.  Som att gul betyder hinder på banan, blå att bakomvarande bil vill köra om, röd att loppet avbryts samt svart att du omgående måste avbryta och gå in i depå.

Nu var det dags att klä om och sätta på oss underställ och racingoveraller, välja ut skor och hjälm som passar samt ta med ett par handskar. När vi klarat ut den proceduren var det dags att gå över till banan och inta lunch i kafeterian.  Vi fick nu också stifta bekantskap med de Formel Renault bilar som vi skulle köra. De är bakhjulsdrivna och har en 1600 cc motor på 130 hästkrafter som kan tyckas lite, men med en vikt på bara 420 kilo så ger det ändå en acceleration på 4,2 sekunder för 0 till 100 km i timmen. Den har en sekventiell växellåda med fem växlar och ingen back eller friläge.

Första körpasset inleddes med att ta sig ner i sittbrunnen. Eftersom du sitter nästan direkt på durken och med en markfrigång på endast 3,5 cm så upplever du verkligen att du sitter i en formelbil. Det var nog många av oss deltagare som var spända och lite nervösa inför fortsättningen. Vi delades upp i två grupper med fyra plus fyra bilar som ledsagades runt banan av två ledarbilar med instruktörer. Första varven gick väldigt lugnt och syftet var att instruktörerna skulle visa oss idealspåren för varje kurva på banan. Det var också utmärkt med koner vid bankant som påminnelser. Vi hade under teoripasset också gått igenom att innan kurvan bromsa, sedan växla ner och därefter stötta med lite gas och att vid utgång ur kurvan gå på fullt med gas. Efter depåstopp och en kort individuell genomgång var det dags för nästa pass med högre tempo.  

Dags för riktig racing! Efter första och andra passen bytte vi förare och när nästa gäng var klara var det dags för pass tre. Det var samma procedur med fyra plus fyra bilar med ledarbilar. Nu var det racingtempo och det gällde verkligen att hänga med. Hitta rätt spår, bromsa i rätt tid, i med rätt växel osv. Efter några varv gick vi in i depå för ett kort snack medans vi satt kvar i bilarna. I nästa pass gick vi ut på banan utan ledarbilar och vi startade med längre luckor. Jag tog det lugnt och hade vissa problem med växlarna vilket gjorde att jag under de fem varven blev omkörd av två av mina kamrater.  Vi hade en individuell tävling som gick ut på att ha så jämna varvtider som möjligt och vår instruktör menade att vi borde kunna klara under en sekunds differens mellan de jämnaste varven.  Det visade sig att jag klarade det målet galant med 0,641 sekunder vilket placerade mig på en hedrande sjunde plats.

Efter diplom och prisutdelning var det dags att hoppa in i Volvon och köra hem. Det hade varit en mycket händelserik och lärorik dag. En eloge till ett proffsigt och pedagogiskt upplägg med mycket kunniga och trevliga instruktörer.   Jag hade gärna velat fortsätta och kört en stund till för att få till det där perfekta varvet. Vem vet, jag kanske ska gå steg 2 också?

 

/Pelle
Oktober 2013


Plats

Linköpings Motorstadion

Tillgänglighet

April-Oktober

Varaktighet

Heldag

Antal

1 person

Förkunskaper

God körvana och ett giltigt B-körkort erfordras. Bra fysik/hälsa

Övrigt

Vid vållande av skada debiteras en självrisk på max 19 000 kr.