Kundservice
  • Öppettider:
  • Vardagar: 9:00 - 17:00
  • (lunchstängt 11:30-12:00)
  • Helger: Stängt

Din varukorg innehåller:

0 upplevelser
Totalt 0 kr
Provflyg Flygplan - Egen flyglektion i Stockholm
3 495 kr

Provflyg Flygplan - Egen flyglektion i Stockholm

Upplevelsen
Pelle Testar att provflyga

Provflyg flygplan i Stockholm ger dig möjligheten att själv prova på att styra ett flygplan genom lufthavet. En upplevelse helt utan begränsningar, fri bland molnen och långt ifrån vardagen där nedanför. Tillsammans med en erfaren instruktör får du en flyglektion som inkluderar chansen att vara pilot för en dag. En upplevelse som du garanterat kommer att minnas!

  • Pilot för en dag - Provflyg ett eget flygplan över Stockholm
  • Teorilektion på marken (ca 30 minuter) 
  • En flyglektion i luften där du även får provflyga planet själv (30 minuter)
  • Lån av all nödvändig utrustning ingår 
  • Erfaren och välutbildad instruktör

Provflyg flygplan - Flyglektion på marken och i luften

Upplevelsen Provflyg flygplan börjar redan på marken då du får en noggrann genomgång av vad som kommer att ske när du väl har kommit upp i luften. Du får lära dig hur planet reagerar på olika manövrar och en säkerhetsinstruktion. Sen är det dags för dig att testa dessa i verkligheten!

Väl uppe i luften kommer du att få ta kontroll över maskinen. Planet har "dubbelkommando" och instruktören kopplar över kontrollen till dig. Instruktören visar hur du ska göra, och du får själv prova på ett antal olika flygmoment. På så sätt får du verkligen känna på hur det känns att flyga flygplan och att vara pilot för en dag! Vår provflygning sker i ett Piper PA 28-161 Warrior.

Provflyg flygplan i Stockholm - för alla oss som drömt om hur det skulle vara att själv spaka ett flygplan. Köp upplevelsen Provflyg flygplan - Egen flyglektion i Stockholm redan idag, till dig själv eller för att ge bort som uppskattad present!

Med ett stort intresse för allt som rör flyg hade jag stora förväntningar när jag anlände till Bromma flygplats för att få testa hur det är att flyga. Det blev en intressant och händelserik eftermiddag med både teori och praktik och jag kunde konstatera att flyga ett litet propellerplan är något helt annat än att åka med som passagerare i ett jetflygplan.

Nu skulle en av mina drömmar gå i uppfyllelseJag skulle få flyga!                                                                

Efter att jag anmält mig för vakten vid centralgrinden på Bromma togs jag emot och hälsades välkommen av Flyginstruktören John. Innan vi fick gå ut på plattan måste vi först gå igenom samma säkerhetskontroll som vid all annan flygning.  När vi passerat grindarna på väg ut till flygplanet  passerade vi några uppställda affärsjet och jag såg också några helikoptrar som var på väg att lyfta. Det var imponerande att kunna promenera så här ute bland planen vilket självfaller bara är ok i sällskap med auktoriserad personal.

Där stod hon ” Min kärra”! – En Piper Cherokee   PA28-180, som är en lågvingad fyrsitsig maskin med en 180 hästars motor. Min första tanke var att den såg väldigt liten ut - kan den verkligen flyga?   John försäkrade att det kunde den, vilket jag själv om en stund skulle få konstatera. John gick igenom med mig vad som skulle hända före och efter flygturen och berättade också lite allmänt om flygplanet och om de restriktioner som gäller inom Brommas kontrollområde.

Väl inne i flygplanet till höger om piloten fick jag bekanta mig med de olika kontrollerna och instrumenten. Innan varje flygning måste piloten gå igenom en checklista och kontrollera att alla instrument är rätt inställda och att allt funkar som det ska.  Jag fick uppgiften att läsa upp de olika punkterna på checklistan och tillsammans med piloten kontrollera att allt var ok. På med headset och start av motorn. Inställning av rätt varvtal, koll att varvtalet är ok med endast en magnet och inställning av bränsleblandning, var bara några av de kontroller som måste göras före start.

Piloten ropade upp tornet  över radion och vi fick ok att taxa ut till väntläge i änden av bana 12 som med rådande vindförhållanden var det som gällde för dagen. Efter ytterligare några kontroller enligt checklistan var det dags att begära tillstånd för start.  Gasreglaget till fullt varvtal, ner med handbromsen och det bar iväg efter banan. Efter bara ett 10 tal sekunder lättade vi och kom ganska snabbt upp på 1 500 fot, det vill säga cirka 500 meter som var den höjd som vi skulle hålla oss på i dag. All flygtrafik är separerad i korridorer och med olika flyghöjder som man blir tilldelad av flygledaren i kontrolltornet. Det är därför väldigt viktigt att varje flygplan håller sin anvisade höjd. När jag själv fick ta hand om ratten eller spakarna som det kallas, visade det sig vara betydligt knepigare än jag trott. Jag skulle hålla koll på höjdmätaren och även ha ett öga på instrumentet som visade om jag steg eller sjönk. Det blev betydligt knepigare när jag dessutom skulle svänga och samtidigt hålla koll ut genom vindrutan.

Min flygning gick ju ganska bra för att vara första gången och när det var dags att gå in för landning tog piloten över helt. Efter kontakt med tornet var det ok att omedelbart gå in för landning och vi behövde inte ligga i väntläge, vilket kan hända när det är mycket trafik i luften. Det var intressant att under finalen följa hur piloten med hjälp av landningsljusen kunde kontrollera att flygplanet låg rätt på glidbanan ner mot bana 12.  

Väl nere på backen tackade jag för en intressant och lärorik flygning och kunde konstatera att det är en hel del att lära sig och hålla reda på även om man bara ska spaka en liten kärra som vi gjorde i dag. Dagen hade bjudit på en intressant och minnesvärd upplevelse.

// Pelle
April 2013


Plats

Bromma Flygplats, Stockholm

Tillgänglighet

Maj-September

Antal

1 person

Varaktighet

60 minuter, varav ca 30 minuter i flygplanet.

Övrigt

Lån av utrustning finns på plats. Maxvikt 120 kg.