Kundservice
  • Öppettider:
  • Vardagar: 9:00 - 17:00
  • (lunchstängt 11:30-12:00)
  • Helger: Stängt

Din varukorg innehåller:

0 upplevelser
Totalt 0 kr
Vin och Smak
595 kr

Vin och Smak

Upplevelsen
Pelle testar Vin & Smak

Lär dig kombinera vin och smak på ett sätt som du aldrig har varit med om förut! Vilka smaker vi föredrar sitter djupt rotat i vårt medvetande, vissa menar att det till och med finns lagrat i vår DNA.

  • En grundkurs i konsten att kombinera vin och smak för en person
  • Smakprovning av en rad olika viner i kombination med diverse råvaror
  • En genomgång av Systembolagets terminologi

Vin och Smak - Kombinera vin med olika smaker

Många tycker att detta med vin och smak är något mycket svårt, men att kombinera vin och mat behöver inte vara så jobbigt. Klart står i alla fall att vi ofta nöjer oss med att tillaga det vi redan vet att vi tycker om. Och dricker vad vi tror passar till. Här får ni möjligheten att ompröva era föreställningar och lära er mer om samspelet mellan vin och smak och hur olika smaker uppträder i kombination med dryck, alltså ingen vanlig vinprovning!

Vi utgår från råvaror som representerar våra fem grundsmaker. Till dessa provar vi viner för att komma underfund med vad vi tycker om och vad som passar med vad på området vin och mat. På så sätt lär du dig utmana dina egna sinnen, chansa mindre och våga mer inom vin och smak!

Med hjälp av systembolagets smakmarkeringar lär vi oss också att hitta nya viner som passar till de smaker vi provar under kvällen. Ni kommer sedan lätt kunna hitta de viner som passar till de maträtter ni föredrar – beprövade som nya! Efter Vin och Smak kommer du våga prova nya kombinationer i en mycket större utsträckning, prova vin och mat du aldrig tidigare gjort.

Detta är inte bara en klassisk vinprovning, vi lär oss kombinera vin och smak på ett sätt som få har varit med om förut. Köp upplevelsen Vin och Smak redan idag, till dig själv eller för att ge bort som uppskattad present!

Det finns inget som är rätt eller fel – det är du själv som bestämmer om ett vin är gott eller ej.     Det var budskapet från Pär som var vår sommelier under upplevelsen Vin och Smakkunskap. Självfallet finns det några grundregler baserat på kombinationen av de fem grundsmakerna hos maten respektive vinet. Efter kvällens provning fanns det en övervägande samstämmighet i gruppen som deltog i provningen men också en del helt avvikande uppfattningar.

Inledningsvis berättade Pär , sommelier och vår vägvisare under den cirka 90 minuter långa provningen av vin med olika tillbehör, att det är kombinationen av de fem grundsmakerna hos vinet respektive det som serveras till,  som avgör om det smakar gott. Ett vin kan vara alldeles förträffligt till en maträtt, men vid ett annat tillfälle tillsammans med något annat, kan det bli en ren katastrof. Men till sist är det ju du själv som avgör om du tycker att det smakar gott.

De fem grundsmakerna, Sött, salt, Surt, Bäskt och Umami är vad vi måste tänka på då vi kombinerar mat och vin. I ett vin hittar vi smaker som sötma, syra och eventuellt bäska samt strävhet.  Till en maträtt som innehåller syra går det bra att servera ett vin med viss syra och kombinationen ökar upplevelsen av sötma i vinet. På samma sätt minskar sälta i maten upplevelsen av sötma och syra samt strävhen i ett vin. En annan regel är att har man något sött på tallriken passar ett sött vin alldeles utmärkt. Men serveras ett strävt rödvin till samma söta rätt ökar upplevelsen av syra i vinet. Umami som är en smak som finns i bland annat skaldjur och färska grönsaker, kan många gånger skapa problem som en metallsmak. Lösningen är att servera ett vin med mer syra och att även öka sältan och syran i maträtten.   

Vi provade fyra olika viner , två vita och två röda tillsammans med några tillbehör som citron, räkor, tomat, grön paprika, skinka och melon, salt samt ost med peppar.  Det första vita vinet var en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland ochdet andra vita vinet var en Chardonnay från Australien. Vinerna hade likartade egenskaper med ganska hög grad av syra , men lägre beträffande fyllighet och sötma.  De röda vinerna var dels en Pinot Noir från Chile och en Shiraz från Australien och även här med lika nivå beträffande syra men skilde sig åt beträffande strävhet och fyllighet. För röda viner gäller att ett mörkare vin har högre strävhet men att den och syran minskar vid lagring.

Sammanfattningen efter den individuella provningen blev att gruppen var ganska enig om de olika smakkombinationerna.  Bland annat att tillsammans med citron minskade upplevelsen av syran i vinet, och att med salt på tomaten minskade bäska och strävhet.  Gruppen kunde också konstatera att det måste finnas en balans mellan syra och socker och att ett bra vin måste ha hyfsat med syra för att fungera bra med mat. Det är också ganska ointressant med huvudråvaran utan det är oftast i tillbehören som såsen mm som smakerna sitter och det är det som avgör vårt val av vin.

 

// Pelle

Juni 213 


Plats

Gamla Stan, Stockholm

Tillgänglighet

Året runt (semestertider Juli)

Varaktighet

Cirka 1 timme

Antal

1 person i grupp med andra

Åldersgräns

18 år