Kundservice
  • Öppettider:
  • Vardagar: 9:00 - 17:00
  • (lunchstängt 11:30-12:00)
  • Helger: Stängt

Din varukorg innehåller:

0 upplevelser
Totalt 0 kr
695 kr

Tequilaprovning i Stockholm

Upplevelsen
Pelle testar Tequilaprovning

Tequilaprovning är något alldeles speciellt. Här får du lära dig mer om olika kategorier och olika lagringar och hur detta påverkar smaken, njut av äkta kvalitetstequila på ett helt nytt sätt! Du kommer att bli överraskad av smaksensationen!

  • Prova 3 kvalitativa Tequila 100% Agave samt 1 cocktail
  • Handledning av en certifierad Masters of Tequila
  • Upplev överraskande smakkombinationer - Elegant komponerad avsmakningsmeny

Vi går igenom historien bakom drycken, hur uppkom den, vad är dess karaktär och hur ska man egentligen dricka tequila?

Du får prova 3 olika Tequila 100% Agave som få har haft förmånen att få smaka. Du får även smaka på en cocktail med tequila som bas och självklart får du härliga cocktailrecept med dig hem! Upplev hur mat & dryck kan ge smakerna nya dimensioner.

Den tequila vi är vana att dricka är en “mixto” dvs tequila på minst 51 % agave och övriga 49 % utgörs oftast av olika sorters socker. Tequila 100 % Agave gör drinkarna spritsiga och friska och är en helt annan smakupplevelse! Prova olika sorters Tequila 100 % Agave som avec, till skaldjur, ost, charkuterier och choklad.

Tequila tillverkas av Agave Tequilana Weber Blue – en art i växtfamiljen Agavaceae som är nära besläktad med liljeväxterna. Tequila har alltså ingenting med kaktusar att göra. Agaven odlas i upp till 10 år innan den skördas vilket är rekord för råvaror inom sprittillverkning. Efter att ha verkat i skuggan av andra, mer publikfriande alkoholdrycker håller nu tequilan på att få en renässans.

Upplev Tequila på bästa möjliga sätt!

Tequila – det låter spännande och exotiskt eller hur!  Tequila är väl en dryck gjord på kaktus och maskar eller hur är det egentligen?  För att få svar på frågorna och få en djupare inblick i verkligheten kring den mytomspunna drycken valde Pelle att testa upplevelsen TEQUILAPROVNING. En upplevelse som verkligen passar den som vill prova något annorlunda.

Kvällens Tequilatest startade perfekt  med en Marguerita direkt då jag kom till hotellet där kvällens upplevelse skulle gå av stapeln.  Aha – då måste väl Tequila ingå i drinken förstås.  Det var helt rätt fick vi veta då Katharina, kvällens värd och ciceron hälsade oss välkomna.  Tequila är kanske inte den vanligaste ingrediensen då man mixar drinkar, men det finns några klassiker som just Marguerita, Tequila Sunrise, Manhattan, Mexicana med flera.  Vi var ett blandat sällskap på 10 personer som hade slutit upp till kvällens provning i ett gammalt källarvalv på Söder i Stockholm. Miljön var helt perfekt och gjorde att stämningen blev på topp redan från början.

Katharina började med att avliva myterna om Tequila.  Drycken görs inte av kaktus utan av växten Agave, en liljeväxt som är släkt med Aloe Vera.  Och den görs absolut inte av maskar även om vissa producenter av liknande spritdrycker marknadsför sina produkter med en mask i flaskan. Men det är inte Tequila.  Namnet Tequila kommer från orten Tequila  i Mexico och det är bara i den orten som man får producera och kalla destillatet för Tequila. Moscal är annars samlingsnamnet för sprit tillverkad av Agave, men det är enbart av den blå Agaven som man gör Tequila. Det finns över 1500 olika märken av Tequila men det är bara 15 som exporteras. Av världens hela produktion av sprit står Tequila för cirka 1,5 procent och i Sverige är andelen blygsamma 0,5 procent.  Det var i samband med fotbolls VM 1970 i Mexico som man satsade på att marknadsföra Tequila för att göra den känd utanför Mexico. Namnet Tequila betyder på det lokala indianspråket ” Platsen där man brukar jorden”

Vi fick veta att det är dyrt att producera Tequila.  Det tar sju till tio år att driva upp Agaveplantan innan det är dags att skörda och det går åt ca 10 – 20 kilo för att producera en liter Tequila.  Tillverkningsprocessen består av flera steg. Odling, Skörd, Bakning i ugn, Malning, Blandning, Jäsning, Destillering och Lagring. Smaken på den färdiga produkten beror på jorden där plantan växer och även av tillverkningsprocess samt på vilken typ av fat den lagras i.

Själva provningen gjorde vi med fyra olika typer av Tequila.  Först en Reposado , perfekt för mixning av drinkar och sedan ytterligare en Reposado. Vi fortsatte med en Reserva Anejo och avslutade med en extra Anejo . Testerna gjorde vi dels genom att analysera doft och smak men vi testade även i kombination med olika tillbehör. Det var intressant och spännande att upptäcka de tydliga differenserna och min favorit var en Reserva som smakade perfekt tillsammans med lite mörk choklad.

Det blev en mycket lyckad kväll och mitt intresse för Tequila ökade ytterligare. Jag ska absolut  införskaffa några olika sorter Tequila som jag kommer att presentera för mina vänner vid min egen lilla provning.

 

// Pelle

Januari 2014 


Plats

Vasastan, Stockholm

Tillgänglighet

Förutbestämda datum året runt

Antal

1 person. Upplevelsen sker i grupp med andra om max 12 personer

Varaktighet

Cirka 1,5 timme

Åldersgräns

18 år

Tequilaprovning för egen grupp?

Skicka gärna en förfrågan till oss på e-post: info@boxexperience.com