Kundservice
  • Öppettider:
  • Vardagar: 9:00 - 17:00
  • (lunchstängt 11:30-12:00)
  • Helger: Stängt

Din varukorg innehåller:

0 upplevelser
Totalt 0 kr
695 kr

Cocktailkurs i Stockholm

Upplevelsen
Pelle testar Cocktailkurs

Följ med på en spännande Cocktailkurs i Stockholm! Vill du kunna blanda goda drinkar utan att gå en bartenderutbildning? Vill du prova nya och klassiska drinkar du tidigare inte trodde att du tyckte om? Då är denna cocktailkurs något för dig!

  • 2-3 timmars cocktailkurs i Stockholm med historia och drink-kunskap
  • Blanda cocktails på egen hand med handledning av ett proffs 
  • Provsmakning av minst 5 cocktails

Upplev Cocktailkurs i Stockholm

Du kommer tillsammans med en cocktail-bartender och din grupp att gå igenom cocktail-skapandets ädla konst, både i teori och praktik. Vi utgår från ett antal spritbaser, glas, tillredningssätt och drink-kategorier. Under kursen går man igenom hur olika drinkar egentligen skapas och får under tiden lite cocktailhistorik, tips, genvägar och bra-att-veta för att göra goda cocktails. 

Kursen går igenom både klassiska och nyskapande cocktails som passar lika bra i baren som hemma. Du får självklart prova på att blanda dina egna cocktails och får tips, knep och recept för att kunna återskapa dem hemma.  

Provningarna utförs i trevliga nyrenoverade lokaler i Vasastan, Stockholm. Köp upplevelsen Cocktailkurs i Stockholm till dig själv eller för att ge bort som uppskattad present redan idag!

Upplevelsen passar även bra vid ex. möhippa eller svensexa eller om ni är en grupp eller önskar en aktivitet till en kick-off! Hör av er på 08-652 90 00 för en skräddarsydd offert.

Pelle testar Cocktailkurs i Stockholm

Varför inte bjuda på en cocktail nästa gång du har gäster hemma! En cocktail känns lite festligare än att bara bjuda på det vanliga glaset vin, en whisky eller en öl. Många är säkert osäkra och vet väl inte riktigt hur man får till en bra cocktail. Box reporter Pelle är inget undantag och ville lära sig mer och testade därför upplevelsen Cocktailkurs i Stockholm!

Inledningsvis startade kvällens värd och läromästare som är en erfaren bartender med lite historik. Deltagarna i Cocktail-kursen fick bland annat veta att bakgrunden till att drycken och begreppet cocktail skapades, vilket var pga den dåliga kvalitén på spriten som fanns under förbudstiden i USA. Det gällde då att smaksätta drinken på lämpligt sätt och eftersom en stor volym kom in via södra delen av USA blev det naturligt att använda mycket frukt och juicer. Det finns flera förklaringar till hur ordet cocktail har uppkommit men inget är helt fastlagt. En förklaring är att drinken ibland kunde prydas med en stjärtfjäder från en tupp. En cocktail måste bestå av minst 50 procent sprit och resten lämpliga smaksättare.  Blandar man ut drinken mer blir det en longdrink eller grogg.

För att göra en bra cocktail behövs det en del enklare utrustning som shaker, sked, mätglas, sil och  även en muddler. Sedan förstås ingredienser som några lämpliga spritsorter där man klarar sig långt med Gin, Vodka, Whiskey, Rom och Tequila. Men enligt vår kursledare så är den absolut viktigaste ingrediensen is. Mycket is, vilket många hemma bartenders inte tagit fasta på. En vanlig mängd sprit när du beställer en drink ute på krogen är sex centiliter. Men i Sverige blandas de flesta cocktails med 4 cl sprit vilket ger en godare cocktail och man kan då också dricka fler. När det gäller smak så är det  din smak och vad du tycker som är avgörande om cocktailen är god eller inte. Det är inte någon annan ”förståsigpåare” som bestämmer.  Ett tips för att dämpa spritsmaken i en cocktail är att använda ananasjuice.  Val av råvaror är som alltid avgörande för ett bra slutresultat och här har vi det väl förspänt i Sverige med vårt Systembolag som alltid har hög kvalité på varorna. Det samma gäller förstås vid val av juicer. Välj inte de billigaste utan satsa på kvalité var rådet vi fick under Cocktailkursen. 

Vår lärare och handledare visade oss fyra olika sätt att tillreda en god cocktail baserat på fem olika spritsorter som serverades i fyra olika typer av glas. Först ut var klassikern Dry Martini som tillreds genom att RÖRA. Det finns många olika varianter på hur torr en ”draja” ska vara, men ett klassiskt recept är 5,5 delar Gin och 0,5 delar Vermouth. Viktigt vid all drinkblandning är att i förväg kyla klasen. Dry Martini glas ska det förstås vara samt röra om försiktigt. Det hela avslutas med den obligatoriska gröna oliven. Ett tips som vi fick var att om du inte beställer annat så får du alltid din ”draja” baserad på den billigaste Ginsorten som baren har. Ett exempel på hur man BYGGER en cocktail är en Seabreeze.  För att göra den så populära cocktailen Mojito som består av Rom och Mynta, MUDDLAR man. Det vill säga myntabladen mosas med en muddlare. En Margerita som består av Tequila, Trippelsec och lime tillreds genom att SKAKA.  Det här var fyra av de 25 olika sätt man kan använda för att göra en cocktail. Under Cocktailkursen fick vi provsmaka varje cocktail och förstås uttala oss om hur vi upplevde de olika smakerna.

Vi avslutade kursen med att tillreda varsin fritt vald cocktail och det blev en hel del intressanta upplevelser.  Jag tror att det är många av kursdeltagarna som efter kvällens övningar kommer att överraska sina vänner och bekanta med spännande och vackra cocktails. Jag kommer i alla fall att köra med cocktails på nästa fest, tack vare kunskaperna och inspirationen jag har fått med mig från Cocktailkursen i Stockholm!

 // Pelle, November, 2016


Plats

Vasastan, Stockholm

Tillgänglighet

Året runt på förutbestämda datum

Varaktighet

Cirka 2-3 timmar

Antal

1 person i grupp med andra

Åldersgräns

18 år

Cocktailkurs för egen grupp?

Skicka gärna en förfrågan till oss på e-post: info@boxexperience.com